Thursday, November 3, 2011

Külaskäik Kalifornia veiniistandustesse

Ühel oktoobrikuu nädalavahetusel otsustasime teha kahepäevase väljasõidu Santa Barbara lähedal asuvatesse Kalifornia veiniistandustesse. Olime külastamiseks välja vaadanud paar veinimõisat Santa Ynez'i orus. Sain töö juures oma Inglismaalt pärit töökaaslastelt selle piirkonna veinimõisatest hea ülevaate, sest nad olid sellel kevadel käinud endale välja valimas kohta, kus abielluda. Nimelt pole võimalik osadesse veinimõisatesse lastega minna ja seetõttu valisime välja sellised kohad, kus lapsi ikka sisse lastakse.
Santa Ynez'i orgu saab sõita Santa Barbarast kahte pidi, kas mööda ookeani rannikut või sõita teiselt poolt läbi mägede. Otsustasime minna mööda ookeani rannikut ja tagasi tulla läbi mägede. Kuna sel nädalavahetusel oli tohutult paks udu ookeani ääres, siis kahjuks mööda rannikut sõites me praktiliselt ookeani ei näinud. Aga nagu me kõrgemale mägedesse jõudnud, muutus ilm täiesti selgeks ja päikesepaisteliseks. Lisaks selgele ilmale oli ka temperatuur Santa Ynezi orus kordi kuumem.
Esimesse välja valitud veinimõisa, Gainey'sse, me aga laupäeval sisse ei saanudki, kuna seal olid parasjagu pulmad. See oli ka koht, kus minu töökaaslased otsustasid abieluranda astuda ja üldse pidi see väga populaarne koht abiellujate seas olema. Läksime laupäeval aga seal lähedses olevasse väiksemasse veiniistandusse, mille nime olen ma kahjuks juba unustanud. Saime seal kokku oma Tsiilist pärit tuttavatega, kes oma perega samuti hetkel LA-s elavad. Meie valitud veinimõisates olid väljas piknikualad, kus sai mõnusalt veini degusteerida ja kaasa võetud toitu nautida. Veetsime mõnusa laupäeva pärastlõuna sõpradega koos veine degusteerides. Degusteerida sai 10 dollari eest 10 veini: 4 valget veini, 4 punast veini ja 2 dessert veini. Ja ega palju rohkem ilmselt poleks ka jaksanud!

Ööbimiskohaks olin meile välja vaadanud samas asuva väikse taanipärase linnakese nimega Solvang (taani keeles pidi see tähendama "päikeselisi põlde"). See linn asutati täpselt 100 aastat tagasi taanlaste poolt ja näeb välja nagu tükike Taanit keset Kaliforniat. Nimelt on kõik majad seal ehitatud Taani stiilis ja linnast ei puudu nii Väikese Merineitsi kuju kui ka tuuleveskid.


Me omavahel naljatasime, et oleks nagu sattunud omamoodi Disnylandi või kuskile filmiplatsile, sest kogu linn oli korraga hoopis teistsugune ja nägi välja väga stiilne. Õhtul jättis see kuidagi väga erilise mulje, sest siis polnud aru saada, et kõik majad polegi ehitatud puidust, vaid paljudel puhkudel oli tegelikult tegemist imitatsiooniga. Sellele vaatamata tundsime, et oleme sattunud järsku tagasi Euroopasse ja meil tekkis väga kodune tunne.
Linn on väike, ligi 5000 elanikku, ja iga teine pood kesklinnas oli kas pagaripood või kohvik, kus pakutakse kuulsaid Taani pagaritooteid. Ühes sellises väikses kohvikus oli meil ka pühapäeva homikusöök ja ilmselt olen terve Ameerikas oleku ajal saanud seal kõige maitsvamaid pagaritooteid! Linnas asus ka väike Hans Christian Anderseni raamatukogu, kus võis näha kõiki tema raamatuid erinevates trükkides.


Eliisbet leidis poekese, kust oli raske ilma sisse astumata mööda minna. Nimelt olid poe ülemised riiulid täis portselannukke, üks ilusama kleidiga kui teine. Allpool olid aga portsealanist nukuserviisid. See poeke avaldas ka kõigile meile sügavat muljet ja olime sattunud nagu muusemi. Isegi endal tekkis tahtmine nukkude mängima hakata...

Pühapäeval saime aga sisse ka Gainey veinimõisa, mis oli oma kuulsust väärt. See nägi välja juba nagu väike mõis ja siin olid ka pakutud veinid palju kallimad. Tõnis veetis enamuse aega kuskil viinamarjaistandustes pilte tehes ja mina nautisin aga uusi veine.


Santa Ynez'i orust tagasi Santa Barbara poole sõites tegime ka väikse peatuse Cachuma järve ääres. Lootsime, et saame seal ka kosutava ujumise teha, kuid ilmselt siin ikka igalepoole niisama vette hüpata ei tohi nagu Eestis. Järvele sai ligi ainult paarist kohast, kust pidi ostma sissesõidupääsme ja kus muidugi privaatselt olla polnud võimalik. Ilmselt vette hüpates oleks meile kohe vetelpääste kohale kutsutud. Aga päris mõnus oli vahelduseks ookeanile ka järve sillerdavat vett imetleda.

Mõned pildid sellest väljasõidust:
http://www.flickr.com/photos/59175543@N08/sets/72157627993980429/


No comments:

Post a Comment