Tuesday, February 8, 2011

Venice ja Venice Beach


Jaanuarikuu viimase laupäeva veetsime me Venice (Veneetsia) nimelises linnaosas. Oma nime on see linnaosa saanud seal olevate kanalite tõttu, mis meenutavad Itaalias Veneetsia linna. Esimene kord sattusime sinna jalutama ühel jaanuarikuu hilisõhtul, kui me otsisime Eliisbetile voodit, mida Venice's müüdi. Tol õhtul seal ringi jalutades jättis see kant meile kustumatu mulje. Tegemist on siiani minule endale seni külastatud kohtadest kõige rohkem meeldinud linnaosaga. Juba sellel esimesel õhtul arvasime, et siia peaks me kindlasti lähiajal tagasi tulema ja ka päevavalges siin jalutama.


Venice linnaosa looja oli tubakaärimees Abbot Kinney 1905 aastal, kes ostis tol ajal LA linnast väljas asuva maatüki ookeani kaldale, et sinna rajada kuurort. Tegemist oli aga soise alaga, mille kuivendamiseks kaevati sinna miilide viisi kanaleid. Kahjuks hiljem aeti enamik kanaleid kinni, kuna linnale taheti rohkem ruumi saada.


Nagu Itaalias Veneetsiale kohaselt toodi kanalitele turistide sõidutamiseks gondlid. Praegu on kanalite äärde ehitatud kenad majad ja nende välimuse järgi otsustades kuuluvad need ilmselt küllalt varakatele inimestele. Kanaleid ühendavad väiksed sillakesed ning majade ja kanalite vahele jäävad väiksed jalutusrajad, mistõttu saab seal kenasti jalutada ja piiluda sealseid elamisi.

Iga maja juurde kuulub väike aiake või terass mõnusa istumiskohaga, millest pääseb värava kaudu kanali äärde, kus omanikke ootavad gondlid või paadid. Jaanuarikuus olid kõik need kanali ääres olevad majad jõulukaunistustega ja ma isegi mõtlesin, et päevasel ajal seal jalutamine ei avalda mulle sellist maagilist mujet nagu see tekkis pimedas oma vees peegeldavate tuledega. Aga vastupidiselt jättis päeval see koht isegi erilisema mulje oma majade, terasside ja aedadega ning oli sama põnev jalutada kui õhtul.



Kuulus on aga Venice hoopis mitte niivõrd oma Veneetsiat meenutavate kanalite poolest, vaid hoopis ookeaniäärse ranna tõttu (Venice Beach). Kes on kunagi vaadanud seriaali Beverly Hillls 90210, siis see on selle rannaga ilmselt tuttav.
Rand ise oli nagu enamik siinseid nähtud randasid oma liiva, pikkade palmipuude, lainete ja meile oluliste laste mänguväljakutega. Eriline on siin aga see, et ranna äärde on tehtud jalutamiseks 4 km pikkune promenaad, kus jalutades saad tõeliselt tunda LA-le omast multi-kultuurset hõngu.


Seal jalutades tekkis tunne nagu oleks sattunud karnevalile. Kuna Venice on tuntud kõikvõimalike artistide, kunstnike, hipide jne meelispaigana, siis võib vaid ette kujutada kuidas kõik need "kunstnikud" seal ennast ja oma kunsti näitasid ja müüsid. Näiteks üks vanem meesterahvas oli isegi tiibklaveri endal sinna tänavale kaasa võtnud ja mängis seal ennastunustavalt tunde. Vaatamisväärsed oli ainuüksi kõik seal ringi hängivad kirevad inimesed. Isegi meie lapsed unustasid mõneks ajaks kõik muu ja lihtsalt vaatasid pärani silmi ringi.

Üldse on Venice linnaosa kuulus oma kirju etnilise elanikkonna poolest ning pidavat olema üks eklektilisemaid kohti kogu Lõuna-Kalifornias.1950 ja 60- ndatel sai Venice tuntuks biitnikute põlvkonna (Beat generation) keskusena. Seal hakkasid elama peamiselt kirjanikud, poeedid, kunstnikud, muusikud ja näitlejad. Näiteks on seal elanud Jim Morrison, näitlejad Julia Roberts ja Nicolas Cage.
Lisaks kogu sellele rahvaste ja kunstide paablile oli ka kogu see ala täidetud kaubandusega, kus iga hetk püüdis keegi sulle midagi maha müüa. Jällegi annavad ilmselt pildid sellest kohast parema ülevaate kui me siin oskame kirjeldada. Rohkem pilte saab sellest päevast vaadata järgmisel lingil: http://www.flickr.com/photos/59175543@N08/sets/72157626016492230/. Igatahes läks seal ringi liikudes aeg meil märkamatult kiiresti.



Rannas said meie tähelepanu osaliseks muidugi jälle surfarid, kes suuri laineid püüdsid ja nendel liuglesid. Me võiks Tõnisega surfajaid vaatama jäädagi. Peale seda,
kui saime mõni aasta tagasi ise Hiiumaal Ristnas lainetel möllamise maitse suhu tahaks igal võimaluse laineid nähes kalipso selga tõmmata ja vette joosta. Surfamine on küll üks asi, mille tahaks hirmsasti siin olles ära proovida!

4 comments:

  1. Hei sõbrad! Teil on nii palju lugusid ja pilte randadest ning ookeanist, et seda võiks vabalt surfiblogiks nimetada :) Kena, et leiate mahti meie kaamost oma päikesega paitada. Ootame aga uusi lugusid.
    (läks kohe uurima piletihindu LA-sse)

    ReplyDelete
  2. Kui ilm ilus ja ookean lähedal, siis eestlastele kohaselt sellistes oludes puhatakse mitte ei rabata tööd teha...

    ReplyDelete
  3. väga lahe lugu jälle! - superpildid!
    meil on ka päike, aga väljas muidugi -17 :) - ilus talveilm irw - ähvardavad siin külma pärast isegi Tartu maratoni ära jätta
    Veiko ja Co

    ReplyDelete
  4. vau kui ilus seal on! tahaks väga ka nautida seda kõike ning lasta päikesel end pisut hellitada.

    ReplyDelete