Wednesday, February 23, 2011

Beverly Hills ja LA loomaaed

Eelmine nädalavahetus kestis meil 3 päeva, kuna esmaspäeval tähistati siinmaal Presidentide Päeva (President's Day). Seda päeva tuntakse samuti Washington's Birthday nime järgi, mille tähistamisega sooviti austada Ameerika Ühendriikide esimest presidenti Georg Washingtoni. Praegu aga avaldatakse sellel päeval austust kõigile Ameerika 44-le presidendile. Nii me siin samal nädalal tähistame nii ameeriklastele olulist püha kui ka Eesti Vabariigi aastapäeva. Siinkohal tahame kõikidele kaasmaalastele soovida õnne Vabariigi Aastapäeva puhul!

Kuna ilmad olid sel nädalavahetusel tunduvalt jahedamaks läinud (+15C), siis seekord me rannas ei käinud. Laupäeval otsustasime minna jalutama Beverly Hills'i. Meie põlvkonnale on see linnaosa muidugi teada samanimelise seriaali poolest "Beverly Hills 90210" (number 90210 tähistab postiindeksit). Beverly Hills on LA-s üks rikkamaid linnaosasid ning seda oli ka seal ringi sõites-jalutades igal sammul näha. Kui paljude LA linnaosade majad on väljanägemiselt üsna mehhikopärased, siisBeverly Hillsis on tegemist uhkete villade või jõukamate majapidamistega. Beverly Hills's elab enamik Hollywoodi kuulsustest ja see on kindlasti LA kõige kallim linnaosa. Siin pidavat olema Ühendriikide ühed kallimad kinnisvarahinnad (keskmiselt maksab üks elamine 2.2 milj dollarit).

Beverly Hills nagu nimigi ütleb asub küngastel. Kui me autoga seal ringi sõitsime, siis mingil hetkel oli tõus tõesti päris korralik ja laskumine üsna käänuline. Majad ise asuvad peidetuna suurte aedade ja hekkide vahel ning seetõttu on raske neist elamistest täpsemat pilti anda.


Meie seekord otsustasime jalutada rohkem linnatänavatel ja valisime kõige kuulsama tänava- Rodeo Drivi. Sellel tänaval asuvad reas kõigi kuulsate moedisainerite poed ning seal võib ilmselt kõige suurema tõenäosusega kohata Hollywoodi staare. Kahjuks meie kaamera ette ei jäänud seekord ühtegi kuusust, kas ilm oli ikka liiga külm või valmistuvad kõik juba pühapäeval toimuvaks aasta suursündmuseks -Oscari Galaks. Tänav ise aga ei erinenud minu meelest kuidagi teistes suurlinnades asuvatest tänavatest, kus üksteise järgi asuvad kuulsad brändid. Ilmselt tõesti ainus vahe on selles, et siin võiks teoreetiliselt suurema tõenäosusega kohata mõnda kuulsust.



Peale linnatänavatel jalutamist ja kuulsuste lantimist läksime vaatama Greystone Mansion'i nimelist mõisa, mis asub samuti Beverly Hillsis. Tegemist on mäe jalamil asuva inglise maastiilis mõisaga, mis valmis 1928 aastal. Mõisa lasi ehitada magnaat Edward Doheny oma pojale. Pere müüs mõisa eelmise sajandi keskel edasi ja 60-ndatel renditi see välja filmitööstusele, hiljem Ameerika filmiinstituudile (lootuses saada raha renoveerimiseks). Kahjuks hoonesse sisse külastajaid ei lastud aga sealsetes aedades sai kenasti ringi jalutada. Parkimisplatsil olevalt plakatilt võis lugeda, et siin on tehtud päris palju tuntud filme. Maja asub jälle sellise koha peal, kust on suurepärane vaade linnale. Selles mõisas pidi igal aastal toimuma ka Holliwoody Aasta Ball, miljoneid dollareid maksev üritus, kus lisaks suurele moeshowle ja õhtusöögile toimub ka oksjon, mille tulu annetatakse heategevuseks. Pildid Beverly Hillsist: http://www.flickr.com/photos/59175543@N08/sets/72157626125984794/


Pühapäeaval oli taas ilusam ilm ning otsustasime ära käia Los Angelese loomaaias. See oli muidugi lastele selline präänik, et Oskar nõudis järgmisel hommikul kohe ärgates taaskord loomaaeda minekut. Kuna me soetasime endale aastase pääsme, siis võiksime me teoreetiliselt loomaaias iga päev käia- aga seda lõbu me kahjuks oma lastele pakkuda ei saa. Loomaias on kokku kuskil 250 liiki (liigirikkaim ja kuulsam loomaaed Kalifornias asub San Diegos, kuhu me kindlasti ka plaanime minna). Kuid meil õnnestus seekord ära näha päris paljud loomad. Kuna me siia ilmselt tagasi tuleme, siis võtsime seda käiku eriti rahulikult ja pigem vaatasime-jälgisime pikemalt loomi. Eriti reklaamitakse hetkel Aasia elevante, kelle elamine just valmis sai. Mina nägin üle pika aja taas kaelkirjakuid, viimati nägin neid lapsena Riia loomaaias. Seekord oli kohe terve pere, isa-ema ja väike kaelkirjakulaps. Samuti polnud ma varem näinud suurt elevantkilpkonna, kondorit ja koaalat.

Kõige suurema ja põnevama etteastet pakkusid meile aga shimpansid. Kuna neid oli paras kari (kümmekond looma), siis võis seal näha omavahelisi suhteid ja arvete klaarimist. Tõnis tabas ühe sellise arveteklaarimise hetke ka oma fotokaga. Shimpansite karja oleks jäänud kohe pikaks ajaks vaatama, sest nende käitumine tundub olevalt teiste loomadega võrreldes ikka palju mõtestatum.
Tahtsin siia selle video üles riputada aga kuna ilmselt on see liiga suur, siis pole selle allatõmbamine veel õnnestunud. Olen postitamisega tänu sellele oodanud ja nüüd siis asendan kahjuks video ühe pildiga, mis sellest omavahelisest võitlusest sai tehtud. Kui ma video kuskile üles saan, siis annan teada.

Mõned pildid loomaaiast: http://www.flickr.com/photos/59175543@N08/sets/72157626000427697/



Presidendi Päeva puhul otsustasid Tõnis ja Oskar valmistada ise pelmeene. Ei tea, kas see oli algajate õnn, kuid need said tõesti imemaitsvad ja eraldi kiitust pälvib pelmeenide väljanägemine. Kes ise neid on kunagi teinud, see teab milline meisterdamine see töö on.


No comments:

Post a Comment