Saturday, February 26, 2011

Esimene sünnipäev!

HURRAA, HURRAA, HURRAA!!!!
Esimene aasta ongi möödas ja esimene sünnipäev kenasti peetud.

Siin ta meil on- juba aastane Eliisbet, Liisu, Liisi, Betty, Bettu, Potsu (kuidas keegi teda meil kutsub). Ta on meil olnud üks ütlemata suur rõõmupall ja meile väga väga kallis!
















Sünnipäeva algas kalli suure venna musidega ja Oskari meisterdatud maasikatordi söömisega.





Päeval pidasime ka väikse peo, kus külalisteks olid ainult noormehed! Kuna Eliisbet oli ainuke tütarlaps, siis sai ta kolme noormehe keskel särada ja loomulikult hulga komplimentide osaliseks.




Kaks sünnipäevalast- nimelt sellel mehhiko sugemetega noorehärral oli täpselt samal päeval sünnipäev!

Wednesday, February 23, 2011

Beverly Hills ja LA loomaaed

Eelmine nädalavahetus kestis meil 3 päeva, kuna esmaspäeval tähistati siinmaal Presidentide Päeva (President's Day). Seda päeva tuntakse samuti Washington's Birthday nime järgi, mille tähistamisega sooviti austada Ameerika Ühendriikide esimest presidenti Georg Washingtoni. Praegu aga avaldatakse sellel päeval austust kõigile Ameerika 44-le presidendile. Nii me siin samal nädalal tähistame nii ameeriklastele olulist püha kui ka Eesti Vabariigi aastapäeva. Siinkohal tahame kõikidele kaasmaalastele soovida õnne Vabariigi Aastapäeva puhul!

Kuna ilmad olid sel nädalavahetusel tunduvalt jahedamaks läinud (+15C), siis seekord me rannas ei käinud. Laupäeval otsustasime minna jalutama Beverly Hills'i. Meie põlvkonnale on see linnaosa muidugi teada samanimelise seriaali poolest "Beverly Hills 90210" (number 90210 tähistab postiindeksit). Beverly Hills on LA-s üks rikkamaid linnaosasid ning seda oli ka seal ringi sõites-jalutades igal sammul näha. Kui paljude LA linnaosade majad on väljanägemiselt üsna mehhikopärased, siisBeverly Hillsis on tegemist uhkete villade või jõukamate majapidamistega. Beverly Hills's elab enamik Hollywoodi kuulsustest ja see on kindlasti LA kõige kallim linnaosa. Siin pidavat olema Ühendriikide ühed kallimad kinnisvarahinnad (keskmiselt maksab üks elamine 2.2 milj dollarit).

Beverly Hills nagu nimigi ütleb asub küngastel. Kui me autoga seal ringi sõitsime, siis mingil hetkel oli tõus tõesti päris korralik ja laskumine üsna käänuline. Majad ise asuvad peidetuna suurte aedade ja hekkide vahel ning seetõttu on raske neist elamistest täpsemat pilti anda.


Meie seekord otsustasime jalutada rohkem linnatänavatel ja valisime kõige kuulsama tänava- Rodeo Drivi. Sellel tänaval asuvad reas kõigi kuulsate moedisainerite poed ning seal võib ilmselt kõige suurema tõenäosusega kohata Hollywoodi staare. Kahjuks meie kaamera ette ei jäänud seekord ühtegi kuusust, kas ilm oli ikka liiga külm või valmistuvad kõik juba pühapäeval toimuvaks aasta suursündmuseks -Oscari Galaks. Tänav ise aga ei erinenud minu meelest kuidagi teistes suurlinnades asuvatest tänavatest, kus üksteise järgi asuvad kuulsad brändid. Ilmselt tõesti ainus vahe on selles, et siin võiks teoreetiliselt suurema tõenäosusega kohata mõnda kuulsust.



Peale linnatänavatel jalutamist ja kuulsuste lantimist läksime vaatama Greystone Mansion'i nimelist mõisa, mis asub samuti Beverly Hillsis. Tegemist on mäe jalamil asuva inglise maastiilis mõisaga, mis valmis 1928 aastal. Mõisa lasi ehitada magnaat Edward Doheny oma pojale. Pere müüs mõisa eelmise sajandi keskel edasi ja 60-ndatel renditi see välja filmitööstusele, hiljem Ameerika filmiinstituudile (lootuses saada raha renoveerimiseks). Kahjuks hoonesse sisse külastajaid ei lastud aga sealsetes aedades sai kenasti ringi jalutada. Parkimisplatsil olevalt plakatilt võis lugeda, et siin on tehtud päris palju tuntud filme. Maja asub jälle sellise koha peal, kust on suurepärane vaade linnale. Selles mõisas pidi igal aastal toimuma ka Holliwoody Aasta Ball, miljoneid dollareid maksev üritus, kus lisaks suurele moeshowle ja õhtusöögile toimub ka oksjon, mille tulu annetatakse heategevuseks. Pildid Beverly Hillsist: http://www.flickr.com/photos/59175543@N08/sets/72157626125984794/


Pühapäeaval oli taas ilusam ilm ning otsustasime ära käia Los Angelese loomaaias. See oli muidugi lastele selline präänik, et Oskar nõudis järgmisel hommikul kohe ärgates taaskord loomaaeda minekut. Kuna me soetasime endale aastase pääsme, siis võiksime me teoreetiliselt loomaaias iga päev käia- aga seda lõbu me kahjuks oma lastele pakkuda ei saa. Loomaias on kokku kuskil 250 liiki (liigirikkaim ja kuulsam loomaaed Kalifornias asub San Diegos, kuhu me kindlasti ka plaanime minna). Kuid meil õnnestus seekord ära näha päris paljud loomad. Kuna me siia ilmselt tagasi tuleme, siis võtsime seda käiku eriti rahulikult ja pigem vaatasime-jälgisime pikemalt loomi. Eriti reklaamitakse hetkel Aasia elevante, kelle elamine just valmis sai. Mina nägin üle pika aja taas kaelkirjakuid, viimati nägin neid lapsena Riia loomaaias. Seekord oli kohe terve pere, isa-ema ja väike kaelkirjakulaps. Samuti polnud ma varem näinud suurt elevantkilpkonna, kondorit ja koaalat.

Kõige suurema ja põnevama etteastet pakkusid meile aga shimpansid. Kuna neid oli paras kari (kümmekond looma), siis võis seal näha omavahelisi suhteid ja arvete klaarimist. Tõnis tabas ühe sellise arveteklaarimise hetke ka oma fotokaga. Shimpansite karja oleks jäänud kohe pikaks ajaks vaatama, sest nende käitumine tundub olevalt teiste loomadega võrreldes ikka palju mõtestatum.
Tahtsin siia selle video üles riputada aga kuna ilmselt on see liiga suur, siis pole selle allatõmbamine veel õnnestunud. Olen postitamisega tänu sellele oodanud ja nüüd siis asendan kahjuks video ühe pildiga, mis sellest omavahelisest võitlusest sai tehtud. Kui ma video kuskile üles saan, siis annan teada.

Mõned pildid loomaaiast: http://www.flickr.com/photos/59175543@N08/sets/72157626000427697/



Presidendi Päeva puhul otsustasid Tõnis ja Oskar valmistada ise pelmeene. Ei tea, kas see oli algajate õnn, kuid need said tõesti imemaitsvad ja eraldi kiitust pälvib pelmeenide väljanägemine. Kes ise neid on kunagi teinud, see teab milline meisterdamine see töö on.


Friday, February 18, 2011

Ilmast ja lastest

Vahepalaks meie ringkäikudele kirjutan seekord natuke meie argielust. Ja nagu kombeks, kui pole millestki muust rääkida, siis alustatakse ikka ilmast...

Täna hommikul oli esimene päev, kus polnud väljas päikest! Kuidagi väga kodune tunne tuli korraga peale ja pidin selle siin blogis üles tähendama. Ma pole veel siiani väga ära harjunud sellega, et pidevalt on ilus ilm ja päike särab taevas. Eriti alguses, siis tahtsin alati kiiresti kodust välja minna kartes, et muidu läheb äkki ilm kehvaks. Tüüpiline mõte Eestis olles! Aga siis mõistsin, et siis peaksime terve päeva väljas viibima ja kodused toimetused jäävad nii tegemata. Ja pealegi, päike ei kao siit kuhugi, kui just ei looju.
Tänane sombune päev algas meil tegelikult juba öösel. Ma ei saanud esimese asjana aru, mis lahti on, sest seina tagant kostus kummalist krabisemist ja kohinat. Hommikul selgus, et öösel oli kõvemini vihma sadanud! Kummalisel kombel ka Tõnis arvas öösel, et miskit erilist on lahti ja selle peale ei tulnudki, et väljas võib hoopis sadada! Hommikuks oli vihm küll möödas, kuid ilm oli pilvine, kuid sellest hoolimata läksin lastega välja. Oli vahelduseks isegi väga mõnus ja kosutav. Muidugi olin ma seekord mänguväljakul ainus oma lastega. Kohtasin korraks ainult ühte ema, kes kiirelt tuppa tõttas teatades, et väljas on täna väga külm (+15C)! Minule aga tundus see kõige tavalisem Eesti ilm olevat ja mõtlesin omapäi, et kuidas kohalikele küll seletada, et Eestis on hetkel suur pakane ja elu polegi välja surnud! Pealelõunal aga hakkas ka sadama ja Oskar elavnes vihma nähes silmnähtavalt ning nõudis väljaminekut ja kummikute ostmist. Talle ilmselt meenusid Eestis pidevalt olevad suured poriloigud ja nendesse sissehüppamised!

Tegelikult tahtsin ka blogisse natuke kirjutada meie lastest, eriti vanavanematele lugemiseks, kes nüüd nende arengul silma enam kogu aeg peal hoida saa. Oskaril on tulnud viimase 2 kuu jooksul MIKS - küsimise aeg. Nii ta küsib hommikust-õhtuni kõikide asjade kohta "Ütle palun MIKS see või teine asi niimoodi on?" Või siis kasutab väljendit "millepärast, no palun ütle". Nii me siis Tõnisega oleme sunnitud seletama asju pikalt lahti aga tegelikult jõuame alati samasse kohta välja. Tõnis isegi oli püüdnud ükspäev Oskarile seletada asju väga teaduslikult (teemal miks me higistame), ilmselgelt lootes, et ajab poisi pea seletamisega piisavalt segi ja jutt ei lõpegi sealt kus algas. Aga ei mingit lootust, isegi kõige keerulisem seletamine lõppes nagu tavaliselt - meie teadmistel tuleb lihtsalt piir ette. Mulle endale kangesti meenutavad Oskari lihtsad MIKS küsimused ülikooliaegaset prof. Agu Laisa biofüüsika eksamit, kes küsis ka nagu 3 aastane laps jonnakalt iga vastuse järel edasi oma MIKS küsimusi.

Osakrist veel rääkidest meenub mulle üks nädalatagune juhtum siinsamas koduõel mänguväljakul. Seekord kohtas ta seal väga tumedanahalist tüdrukut Khanast (Nigeeriast). Oskar tuli minu juurde ja avaldas arvamust, et see tüdruk on ilmselt tehtud shokolaadist. Mõni päev hiljem sama tüdrukut kohates hakkas ta omal moel jälle filosofeerima ja rääkis, kuidas ta võtab pliiatsid ja värvib selle tüdruku sama värvi nagu oleme meie (roosaks) ja teeb talle ka karvad nagu meil. Ilmselt arvas ta, et ega shokolaadist tehtud lastel karvu saa ometi olla.

Oskar on meil ka suur kokk. Kalade praadimine,
taigna tegemine on näiteks eranditult tema teha. Siinkohal ka täna tehtud pannkoogitort, mis oli tagantjärgi Valentinipäevaks issile mõeldud (olime kahjuks õigel päeval tõbised).





Eliisbet äratab siin algusest peale tähelepanu oma kõndimise-jooksmisega. Kui saadakse teada, et ta pole veel aastanegi aga jookseb ringi ja ronib mänguväljakutel kõrgematesse punktidesse, siis vaadatakse teda kui imelast. Aga kuna ta hakkas käima 9 kuuselt, siis on tal olnud ka juba päris palju aega harjutada, et selline liikumisosavus saavutada. Ilmselt on ta ka juba piisavalt kaua aega kuulnud väljendit "EI TOHI", mis käib kaasas sõrmeviibutusega. Nüüd kui seda talle öelda, siis ta peatub, vaatab sulle otsa ja vibutab väikest sõrme peaga kaasa keerates aga sellegipoolest jätkab enamik juhtudel plaani võetud keelatud toimetustega.

Kui varem oli Eliisbeti söötmisega kerge, sõi kõike ja palju, siis nüüd on asi keerulisem. Süüa tahab ta ise ja võib arvata, et enamik toidust siis kõhtu ei jõua.
Lemmiksõnadeks on Eliisbetil muidugi EMME, mida ta suudab eestlasele kohaselt öelda rõhutatult kõigis 3 vältes ja pikalt, et sellele lihtsalt peab lõpuks reageerima. Pealse selle on ta omandanud selgelt välja ütlema sõnad "äitahh", "nina", "mõmmi" "amps". Verbaalsele arengule on aga jutust arusaamine märksa kiirem olnud. Kui öelda, et hakkame välja minema, siis ei too ta ainult oma riided-jalanõud kapist kohale, vaid ka venna omad. Üldse on ta suur Oskari fänn, kes aga kahjuks veel teda väga oma mängupartnerina ei hinda. Meie suureks rõõmuks võib aga juba kohata esimesi nendevahelisi mänguhetki, mis pigem on küll müramishetked ja eriti lõbusad on need jooksmised poes riiulite vahel. Kuna tegemist on siin väga lapsesõbraliku keskkonnaga, siis nende jooksmiste peale tavaliselt ainult lahkelt naeratatakse ja öeldakse õnnistatud olekuga "they are so cute" ("nad on nii armsad"). Nojah, mis sa siis selle peale ikka hakkad nende äsjase ringijooksmise eest vabandama.

Lõpetuseks, meil on siin alanud tõeline maasikahooaeg. Maasikad on väga maitsvad ja suured ning hetkel saanud meie igapäevasöögiks. Kas pole mitte isuäratavad?



Tuesday, February 8, 2011

Venice ja Venice Beach


Jaanuarikuu viimase laupäeva veetsime me Venice (Veneetsia) nimelises linnaosas. Oma nime on see linnaosa saanud seal olevate kanalite tõttu, mis meenutavad Itaalias Veneetsia linna. Esimene kord sattusime sinna jalutama ühel jaanuarikuu hilisõhtul, kui me otsisime Eliisbetile voodit, mida Venice's müüdi. Tol õhtul seal ringi jalutades jättis see kant meile kustumatu mulje. Tegemist on siiani minule endale seni külastatud kohtadest kõige rohkem meeldinud linnaosaga. Juba sellel esimesel õhtul arvasime, et siia peaks me kindlasti lähiajal tagasi tulema ja ka päevavalges siin jalutama.


Venice linnaosa looja oli tubakaärimees Abbot Kinney 1905 aastal, kes ostis tol ajal LA linnast väljas asuva maatüki ookeani kaldale, et sinna rajada kuurort. Tegemist oli aga soise alaga, mille kuivendamiseks kaevati sinna miilide viisi kanaleid. Kahjuks hiljem aeti enamik kanaleid kinni, kuna linnale taheti rohkem ruumi saada.


Nagu Itaalias Veneetsiale kohaselt toodi kanalitele turistide sõidutamiseks gondlid. Praegu on kanalite äärde ehitatud kenad majad ja nende välimuse järgi otsustades kuuluvad need ilmselt küllalt varakatele inimestele. Kanaleid ühendavad väiksed sillakesed ning majade ja kanalite vahele jäävad väiksed jalutusrajad, mistõttu saab seal kenasti jalutada ja piiluda sealseid elamisi.

Iga maja juurde kuulub väike aiake või terass mõnusa istumiskohaga, millest pääseb värava kaudu kanali äärde, kus omanikke ootavad gondlid või paadid. Jaanuarikuus olid kõik need kanali ääres olevad majad jõulukaunistustega ja ma isegi mõtlesin, et päevasel ajal seal jalutamine ei avalda mulle sellist maagilist mujet nagu see tekkis pimedas oma vees peegeldavate tuledega. Aga vastupidiselt jättis päeval see koht isegi erilisema mulje oma majade, terasside ja aedadega ning oli sama põnev jalutada kui õhtul.



Kuulus on aga Venice hoopis mitte niivõrd oma Veneetsiat meenutavate kanalite poolest, vaid hoopis ookeaniäärse ranna tõttu (Venice Beach). Kes on kunagi vaadanud seriaali Beverly Hillls 90210, siis see on selle rannaga ilmselt tuttav.
Rand ise oli nagu enamik siinseid nähtud randasid oma liiva, pikkade palmipuude, lainete ja meile oluliste laste mänguväljakutega. Eriline on siin aga see, et ranna äärde on tehtud jalutamiseks 4 km pikkune promenaad, kus jalutades saad tõeliselt tunda LA-le omast multi-kultuurset hõngu.


Seal jalutades tekkis tunne nagu oleks sattunud karnevalile. Kuna Venice on tuntud kõikvõimalike artistide, kunstnike, hipide jne meelispaigana, siis võib vaid ette kujutada kuidas kõik need "kunstnikud" seal ennast ja oma kunsti näitasid ja müüsid. Näiteks üks vanem meesterahvas oli isegi tiibklaveri endal sinna tänavale kaasa võtnud ja mängis seal ennastunustavalt tunde. Vaatamisväärsed oli ainuüksi kõik seal ringi hängivad kirevad inimesed. Isegi meie lapsed unustasid mõneks ajaks kõik muu ja lihtsalt vaatasid pärani silmi ringi.

Üldse on Venice linnaosa kuulus oma kirju etnilise elanikkonna poolest ning pidavat olema üks eklektilisemaid kohti kogu Lõuna-Kalifornias.1950 ja 60- ndatel sai Venice tuntuks biitnikute põlvkonna (Beat generation) keskusena. Seal hakkasid elama peamiselt kirjanikud, poeedid, kunstnikud, muusikud ja näitlejad. Näiteks on seal elanud Jim Morrison, näitlejad Julia Roberts ja Nicolas Cage.
Lisaks kogu sellele rahvaste ja kunstide paablile oli ka kogu see ala täidetud kaubandusega, kus iga hetk püüdis keegi sulle midagi maha müüa. Jällegi annavad ilmselt pildid sellest kohast parema ülevaate kui me siin oskame kirjeldada. Rohkem pilte saab sellest päevast vaadata järgmisel lingil: http://www.flickr.com/photos/59175543@N08/sets/72157626016492230/. Igatahes läks seal ringi liikudes aeg meil märkamatult kiiresti.



Rannas said meie tähelepanu osaliseks muidugi jälle surfarid, kes suuri laineid püüdsid ja nendel liuglesid. Me võiks Tõnisega surfajaid vaatama jäädagi. Peale seda,
kui saime mõni aasta tagasi ise Hiiumaal Ristnas lainetel möllamise maitse suhu tahaks igal võimaluse laineid nähes kalipso selga tõmmata ja vette joosta. Surfamine on küll üks asi, mille tahaks hirmsasti siin olles ära proovida!

Friday, February 4, 2011

Pildid veebis

Panime nüüd üles veebi natuke rohkem pilte. Sealt on võimalik ka pilte suuremana näha, sest blogis on need tõesti üsna väikesed. Pildid said pandud Flickr nimelisele veebilehele. Seal on vasakul pool teemade kaupa kataloogid (hetkel siis Malibu, Getty Centre, Griffit Park ja Santa Monica). Pilte on võimalik vaadata ka Slideshowna (kataloogide üleval on vastav nupp)

link:

http://www.flickr.com/photos/59175543@N08/


Kena vaatamist!

Tuesday, February 1, 2011

Väljasõit Santa Barbarasse

Enne mu ema tagasisõitu Eestisse otsustasime teha pikema väljasõidu. Oma sihtkohaks valisime Santa Barbara linna, mis asub Vaikse ookeani rannikul, umbes 1.5 tunni kaugusel LA-st.
Seda linna ei valinud me seetõttu, et aastaid tagasi oli samanimeline seriaal Eestis väga kuulus, vaid meile soovitas seda võimalusel kindlasti vaatama minna kohalik väliseestlane Helle Girey (Helle on pikalt töötanud UCLA ülikooli juures ja meid siin sisseelamisel aidanud)


Linn ise asub Santa Ynes'i mägede jaVaikse ookeani vahel. Kusjuures ookeani juurest linna minnes on tegemist päris järsu tõusuga. Santa Barbarat kutsutakse ka "Ameerika Rivieraks", kuna see on tuntud kuurortlinn ning siinne kliima meenutab Vahemerelist kliimat. Võib öelda, et linn on oma nime vääriline, kuna igal hetkel on tõesti tunne nagu viibiks kuurortis. LA-ga võrreldes tundus kogu elutempo kuidagi rahulik ja vaikne.

Alustasime linnaga tutvumist ookeani äärest. Jällegi pidid sealsed rannad olema oma ilu poolest väga tuntud. Juba rannas jalutades oli tunda, et viibiks justkui Euroopas Vahemere ääres. Kuigi piki randa ääristavas pargis olid oma kohad sisse võtnud suur hulk kunstnikke, kes nii oma pilte müüsid kui ka sealsamas kohapeal tegid, oli õhustik kuidagi mõnusalt rahulik ja elu loksus nagu vaikses puhkuseaegses rütmis.




Ookeani ääres asuvad kuulsad sadam ja kai. Kaid mööda on võimalik pikalt jalutada ning seal on palju tillukesi mereandide restorane ja väikseid pudi-padi poekesi.











Rannas tiirutas ringi ka üks vahva pelikan ja Tõnisel õnnestus ta kenasti oma täies hiilguses objektiivi ette püüda.





Peale toredat ookeaniäärset jalutuskäiku siirdusime kesklinna. Linn ise on mõnusalt väikene ja väga kena arhitektuuriga. Arvestades linna ajalugu on siin tunne nagu viibiks mõnes Hispaania linnas. Nimelt oli 18 sajandil linnas palju Hispaania misjonäre ja sõdureid, mistõttu kutsutakse seda aega linna ajaloos lausa Hispaania perioodiks.

Meil soovitati kindlasti külastada kunagist maakonna kohtumaja (County Courthouse), mis on rajatud arhitekt William Mooser Jr. poolt. Hetkel tegutseb selles majas Santa Barbara linna ülemkohus.





Ühes saalis oli seinamaalidel toodud kenasti ära ka linna ajaloo tähtsamad etapid. Kogu kohtumaja oli aga vaatamisväärsus omaette, nii seest ja väljast oma arhitektuuri, kui ka oma imeilusa siseaiaga.





















Kui me linnas küsisime infot vaatamisväärsuste kohta, siis loomulikult märgati taaskord meie lapsi ja soovitati kindlasti minna parki, mida kutsutakse Kids World'ks (Laste Maailm).

Sinna me siis lõpuks läksimegi. Kuna hakkas juba hämarduma, siis ei anna pildid edasi selle koha täit võimsust. Aga kes on käinud Haapsalu Lossipargis laste mänguväljakul, see võib ette kujutada kui vahva puust mängumaailm siia linnaparki oli tehtud. Tegemist oli nagu väikse lossiga, kus Oskar ja Tõnis päris pikka aega ringi hullasid.


Enne kui veel täitsa pimedaks hakkas minema, saime teha selle mängväljaku kõrval olevast hiiglaslikust puust pilti. Selliseid puid oli seal muide hulgim.



Lõpetuseks tahame näidata veel õhtul tehtud pildi Santa Barbara kesklinna palmipuudest, mis on veel kenasti jõuluehteis. Kuigi tegemist oli juba jaanuari teise poolega on siin tänavatel ikka ehtes palmipuud. Tõnis arvas, et kaunistusi pole tarvis ära koristada, sest järgmine aasta on ju jälle jõulud! Igatahes nägid need puud väga toredad välja. Ei tea, kas kohalikud laulavad tuntud jõululaulu sõnadega "Oh palmipuu, oh palmipuu..."