Saturday, May 17, 2014

Kevadine koolivaheaeg


Aprilli teisel nädalal oli kevadine koolivaheaeg nii Oskaril koolis kui ka Eliisbetil lasteaias. Kuna koolivaheaja nädalalale jäi ka Tõnise konverents Põhja-Kalifornias Montereis, siis polnud võimalik meie esialgne plaan käia vaheldumisi tööl ja hoida lapsi.  Tegime hoopis otuse, et sõidame Tõnisega kõik kaasa ja naudime koos kevadvaheaega. Kalifornias on üks rahvuspark, kuhu me veel perega polnud jõunud ja mida oleme soovinud külastada. Tegemist on Sierra mägedes asuva Yosemite rahvuspargiga, mis on üks Kalifornia suuremaid rahvusparke. Olen seda reisi tahtnud alati teha kevadisel ajal, sest kevadeti on lumesulamise veest pargis asuvad kuulsad joad veerohked ja saakisme seal lisaks nautida  kevadet ja tärkavat loodust, mida siin LA-s on väga raske tabada. Nii tegime reisiplaani, et sõidame enne konverentis nädalavahetuseks koos Yosemite parki ja sealt siis esmaspäeval Montereysse.



Yosemite park oligi täies kevades, puud värsketes lehtedes, mägedest alla laskuvad veejoad täies võimsuses ja õhk rõkkas linnulaulust.
 









Laupäeval käisime matkamas Sekvoia metsas (Mariposa Grove) ja saime veekord imetleda neid üüratuid vanu puid. Seekord tundusid puud isegi võimsamad kui paar aastat tagasi Sekvoia mägedes käies. Ikka uskumatult jämedad ja suured puud. Teised puud nende kõrval tunduvad ikka parajad kääbused. Ühel gigant-sekvoial oli päris palju harusid, mis kõik olid läbimõõdult suuremad kui tavalised suured puud. Isegi korduvad tulekahjud selles pargis suviti ei ole suutnud neid puid tuhandete aastate jooksul maha põletada. Võimas.


Pühapäeval tegime suurema matka Vernal joa otsa, mis osutus lõpus päris raskeks. Kogu matk oli mäkke tõus aga viimases ostas pidi ronima mööda treppi üles, kus rada sarnanes pigem mägironimisena, mida raskendas omakorda joast pritsiv vesi. Olime mingil hetkel sellest veest täiesti märjad ja kuna mööda märgi kive ronimine hakkas juba ohtlikuks muutuma, siis meie Eliisbetiga otsustasime alla tagasi minna. Oskar ei tahtnud sugugi alla anda ja jätkas Tõnisega ronimist. Kuid ka nemad päris tippu ei jõunud, sest tee muutus lastega edasi minekuks päris keeruliseks. Aga kokkuvõttes olime kõik väga tublid, eriti lapsed, kes pidasid selle 4 tunnise matka kenasti vastu. 

Nädala alguses sõitsime tagasi ookeani äärde Monterey linna, täpsemalt Pacific Grovi, kus oli Tõnise konverents ja meie hotell. Nautisime lastega olemist selles väikses armsas linnakeses. Oleme Montereis käinud perega ka paar aastat tagasi, kuid siis jäi meil käimata sealses akvaariumis. Seekord veetsime seal lastega pea terve päeva. Olin sellest akvaariumist kuulnud väga palju head, kuid ikkagi ületas see mu enda ootused. Väga hästi tehtud akvaarium, ilus, parajalt suur ja väga sobilik just lastele. Lastele oli seal mõeldud igal sammul, lapsed said nii loomi katsuda, teha katseid ning samuti olid olemas ka mängunurgad.


Tagasi LAsse sõitsime mööda kuulsat ookeani äärset Pacific Highway 1 maanteed, mis lookleb mööda rannikut mägede nõlvadel. Oleme sõitnud sama teed LA-st Montereysse, nüüd saime teistpidi sõidu ka ära teha. Vaated sellel sõidul on võrratud, ilmselt parimad mida saab Vaikse ookeani ääres sõites nautida. Kellel vähegi võimalik, see peaks selle sõidu ära tegema, kuigi see sõit tuleb üle tunni pikem kui mööda sisemaad kiirteed sõites aga vaated selle eest on hingematvalt ilusad. Meil kõigil oli väga hea meel, et otsustasime perega võtta aja maha ja koos järjekordselt üks tore reis teha. Saime veeta väga kvaliteetset aega koos perega ja olime kõik väga rahul ja rõõmsad ning ootame uusi seiklusi siinpool maakera. 











Sellele pildile sai Tõnis püüda kondori lennu